Kurkuma egész, „Madras Finger”
A kurkuma eredete, természetes élőhelye
Az indiai sáfrány néven is ismert kurkuma a Dél-kelet-Ázsiában honos Curcuma longa nevű gyömbérféle gyökere, melynek jellegzetes, telt, élénk, vagy sötétsárga színe tartósan megfesti az ételeket. Európában eleinte csak ételek és textilek színezőanyagaként használták, de hamar kiderült, hogy számos egészségmegőrző és gyógyító hatással, bír, többek között étvágygerjesztő és emésztést serkentő. Leginkább a szárított, porrá őrölt változatot találjuk a piacon, ezért az egészben kapható, úgynevezett Madras Finger igen ritka különlegesség.
Milyen ételekhez használható a kurkuma egészben?
A kurkuma egészben (Madras Finger) elsősorban a dél- és dél-kelet ázsiai konyha leveseiben és savanyúságaiban használt fűszer.
- Nagyszerűen alkalmazható bab, lencse és csicseriborsóból készült egytálételekhez.
- Jellegzetes íze különleges aromát és gyönyörű színt kölcsönöz nemcsak a köreteknek, de a leveseknek, szárnyas-, kecske-, és bárányraguknak, tokányoknak is.
- Akár befőttek, kompótok gyümölcslevesek ízesítésére is használható, hiszen íze jól variálható fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal.
- A zöldfűszerek közül majorannával és oreganóval jól párosítható.
Tárolása: fénytől védett, száraz helyen.