A ceyloni fahéjrudak tökéletesek forralt borhoz, teához, puncshoz, koktélokhoz, vagy akár dekorációs célra is kiválóak, természetes illatosítóként is működnek.
De melyiket válasszuk, mi a különbség, ceyloni vagy cassia fahéjrúd?
Egy egész BLOG bejegyzést szenteltünk a témának, olvasd el ide kattintva: Mi különbözteti meg a ceyloni valódi fahéjat és a cassia vera fahéjat?
Ha érdekel az is, hogyan készül a ceyloni fahéj, gyere velünk fahéjat szüretelni a BLOg-on: A ceyloni fahéj nyomában Srí Lankán
Ha gyorsan röviden kellene válaszolnunk:
3 alapvető különbség van a Ceylonról, azaz Sri Lankáról származó és az Indonéziából vagy Vietnámból származó Cassia fahéjak között.
1. A külcsín: a ceyloni fahéj vékonyabb rétegekből álló, emiatt jobban hasonlít egy kézzel sodort vékony szivarhoz, és színében világosabb-sárgásbarnább mint a cassia, amely vastagabb kéregből vágott és szürkésebb színű.
2. A belbecs: a ceyloni fahéj őrleményének illata, íze kissé szolídabb, de kellemesen összetett. A cassia íze nemcsak aromásabb, de erősebb, azaz csípősebb is. A csípőssége az egyik ok, amiért a cassiával csínján kell bánni. A másik pedig a kumarintartalma. A ceyloni fahéjjal összevetve a cassia kumarintartalma annak százszorosa is lehet. Ez alapvetően, egy csipet fahéj használatánál, amikor a gramm törtrésze jut egy főre, még ekkor sem jelentős.
3. Árkülönbség: a ceyloni fahéj ára többszöröse a cassiának.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.