Édeskömény
Az édeskömény eredete, természetes élőhelye
A melegigényes édeskömény az ókortól fogva ismert fűszer- és gyógynövény, mely a Mediterránum vidékén őshonos. Mivel az évezredes nemesítésnek köszönhetően jól alkalmazkodik a kontinentális éghajlathoz, egész Európában és a világ egyéb, mérsékelt, és meleg éghajlatú területein termesztik az édeskömény három, gasztronómiai és gyógyászati szempontból legfontosabb változatát, a közönséges édesköményt, a római édesköményt, és a gumós – avagy olasz – édesköményt.
Milyen ételekhez használható az édeskömény?
Az édeskömény illata és íze az ánizsmagéhoz nagyon hasonló, bár annak helyettesítésére nem teljes értékűen használható. Az édeskömény magja, gumója jelentős gasztronómiai és gyógyászati értékkel bír, kaporra emlékeztető levele is fogyasztható.
- Az édeskömény magja és levele egészben levesek, halételek, káposztafélékből készült ételek egyik összetevője.
- Az édeskömény gumóját lereszelve hasznosíthatjuk káposztafélékből készült ételekben, de zöldsalátákhoz és tésztafélék mártásainak ízesítésére is használható.
- Fejenként egy gumó lereszelve, vagy szeletelve párolás után önálló köretként is megállja a helyét. Sütőben sütve kis mennyiségű cukorral, olivaolajjal és citrommal kellemesen aromás körete a sült húsoknak, pecsenyeféléknek.
- Az édeskömény a fehér üröm és az ánizsmag mellett az abszint legfontosabb alapanyaga.
- Az édeskömény magja gyógyteák összetevőjeként emésztést serkentő hatású, gyakori hatóanyaga a csecsemők számára készült puffadást csökkentő teakeverékeknek és kismamák számára készült tejfakasztó teakeverékeknek.
- Az édeskömény magjának olaja az emésztőrendszeri civilizációs betegségek tüneteinek egyik legkiválóbb enyhítője, 20kg édeskömény magból 1kg olajat lehet kinyerni.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.