Mustármag, barna
A mustármag eredete, természetes élőhelye
A mustármag a káposztafélék családjába tartozó, kifejezetten a magjáért termesztett növény magja. A feltehetően a Közel-Keletről származó mustármag római közvetítéssel került Európába, ahol azóta is megterem akár a konyhakertben is. Az őrölt, és az egészben kapható sárga mustármag mellett ismert a barna mustármag is, melyet leginkább a francia konyhaművészet bordeaux-i és dijoni mustárjának alapanyagaként használnak.
Milyen ételekhez használható a mustármag barna, egész változata?
- A barna mustármag csípősebb, erősebb és kesernyésebb aromájú, mint a fehér, vagy sárga mustármag, pirításkor enyhe diós ízt kap.
- Pirított változatát a dél-kelet-ázsiai, jellemzően indiai konyha használja curry és hüvelyesekből készült - bab, csicseriborsó, lencse – ételeihez.
- A csípős csatnik, céklából, káposztából készült savanyúságok és egytálételek elkészítéséhez, valamint páclevekhez használhatjuk a mustármag barna, egész változatát.
- Grillezett és egyben főtt, sült hús- és halételeknek egyedi ízt kölcsönöz.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.