Mustármag sárga, őrölt
A mustármag eredete, természetes élőhelye
A mustármag a káposztafélék családjába tartozó, kifejezetten a magjáért termesztett növény magja. A feltehetően a Közel-Keletről származó mustármag római közvetítéssel került Európába, ahol azóta is megterem akár a konyhakertben is. Barna, és sárga változatát egészben, vagy porrá őrölve használják.
Milyen ételekhez használható a mustármag sárga, őrölt változata?
A mustármag alapvetően az ázsiai, amerikai, afrikai, görög és francia konyha alapanyaga. A mustármag sárga, őrölt változatának jelentős a gyakorlati haszna, hiszen alkalmazása megtakarítja a mustármag őrlésének, darálásának terhét. Az őrölt, sárga mustármag nyilvánvalóan elveszíti az egész mustármag felhasználási lehetőségeinek egy részét, ugyanakkor számos módon bővül az alkalmazása.
- A sárga, őrölt mustárt, vagy mustárlisztet leginkább a mustár angolszász változatánál alkalmazzák, ekkor a már előre megőrölt/darált mustármagot keverik ki vízzel, ecettel, fűszerekkel.
- Az őrölt, sárga mustármag alapvetően azokhoz az ételekhez adagolható, melyekhez mustárt használnánk, például különféle mártások ízesítéséhez, grillezett húsételek előpácolásához.
- A tejszínes hús- és zöldségraguknak, zöldfűszeres tokányoknak különleges, savanykás ízt kölcsönöz a sárga, őrölt mustár.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.