Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.
A nigellát több néven is ismerjük: fekete köményként, fekete hagymamagként és kerti katicavirágként is ugyanarra a fűszerre gondolunk.
A nigella nagyrészét Indiában és Szíriában termesztik.
Fűszerként való felhasználásában a nigella nagyon hasonlít a szezámmagra, hiszen ugyanúgy péksüteményekhez is használják valamint nigellaolajat is készítenek belőle.
Kenyerekre, pogácsákra ma már itthon is gyakran szórják.
Emellett a török, a keleti és az indiai konyha közkedvelt fűszere, itt jellegzetes ízesítője az egyiptomi lepénykenyérnek, de ugyanígy főzelékekbe, zöldséges ételekbe, salátákba és húsos fogásokhoz is adják. Konyhai felhasználása során a szárazon pirítás élénkíti ízeit, zamatát.
A nigella a bengáli öt fűszerkeverék egyik összetevője is, valamint fűszerkeverékekben jól harmonizál pl. chilivel, fokhagymával, gyömbérrel, korianderrel és kurkumával is.
A nigellaolajnak rendkívül széles a felhasználása, egyrészt egészségügyi okokból, hiszen jótékony hatásai között ismert az allergiára és asztmára gyakorolt hatása, de a kozmetikai iparban a bőrre ugyanúgy javasolják.
Érdekesség: ismereteink szerint Kleopátra is a nigella magjából nyert olajat tett a fürdővizébe, Nofretiti pedig az arcbőrét kente be vele.