Őrölve a kardamom a süteményeket teszi igazán zamatossá. A kardamomos tekercs (azaz a Cardamom bun vagy más pékségekben Kardamom bulle) térhódítása már itthon is elkezdődött), ezt vagy ezzel a készre őrölt kardamom termékkel szokták ízesítni, vagy csak a termés magjait, a kardamommag néven elérhető fűszert frissen őrölnek a pékségekben.
De kenyértésztához is szórják illetve a skandináv régióban kolbászokat, darált húsokat, fasírtokat ízesítve is használják.
A szárított zöld kardamom aromás és édeskés ízvilágú. Süteményekhez, kávéhoz, de húsokhoz is jól illik, a bárányhoz pedig egyszerűen kiváló. A kardamomot a szív fűszerének is nevezik, ugyanis neve a kardia, vagyis szív és az amomum, vagyis fűszer szavak összetételéből született.
Érdekesség: két tájegység is viseli a kardamom nevét: a Kardamom-dombok Indiában a Malabar-partoknál húzódnak és valódi kardamom terem itt, míg nem messzire tőle a Kardamom-hegységben, Kambodzsa és Thaiföld területén "ál-kardamomot" is szüretelnek.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.