Levendula virág
A levendula az egyik legrégebb óta ismert gyógynövényünk, virágja azonban fűszerként csak az utóbbi időben vált szélesebb körben ismertté. Bár természetes élőhelyén, a Mediterránumban az ókor óta változatosan alkalmazzák a legkülönfélébb fogásokhoz, hazánkban még mindig inkább hűsítő italok, édes desszertek egyik különlegességként alkalmazott ízesítője. A levendula virág jellegzetes íze és aromája azonban túlmutat a hagyományos lehetőségeken.
Milyen ételekhez használható a levendula virág?
A mediterrán és főként a francia konyha különleges ízvilágát tárja fel a levendula virág.
- A levendula virág hűsítő italok ízét varázsolja különlegessé, jól harmonizál a borsmentával, citromfűvel.
- Mivel a provance-i fűszerkeverékek egyik jellegzetes alapanyaga a levendulavirág, húsételekhez, sültekhez is bátran felhasználható.
- A finoman adagolt levendula virág jellegzetes aromája kiválóan érvényesül a hűtött/fagyasztott frissítőkben, alkalmazható például fagylalt, jégkása, sörbet készítésére is.
- A levendula virág nagyszerű tea alapanyag is, amit nemcsak friss fogyasztásra, de akár húsételek pácleveként is alkalmazhatunk.
- A levendula virágból készült lekvár és dzsem önmagában süteményekhez is fogyasztható, valamint markáns kontrasztot ad a legkülönfélébb hagyományos, vagy grillezett sültek, sajtok mellé tálalva.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.