Vaníliarudunk kb. 16-19 cm hosszú, két végén elkeskenyedő, fénylő felületű, élettel teli, friss, olajos és hajlítható termés.
A legjobb szálak felületén gyakran kiüt a kristályosan fehér vanillin, az igazi vaníliazamat. A vanília minőségét aromája, színe és hajlékonysága szabja meg; a törékenység a kiszáradás jele, mely az aromatartalom csökkenésére mutat, így az ilyen kiszáradt vaníliarúd élvezeti értéke is kisebb.
Értéke és isteni zamata miatt fontos kérdés, hogy hogyan érdemes tárolni a vanília rudat, és meddig őrzi meg frissességét és aromáját.
Javasoljuk, hogy a vákuumcsomagolt tasakokat közvetlenül csak akkor bontsák fel, ha a vanília felhasználásra, vagy további kicsomagolásra kerül, de maximum 6 hónapon belül javasolt a csomagolás felbontása. Vákuumcsomagolás esetén előfordulhat, hogy felbontásnál kevés barna folyadék található a tasakban, azonban ez a vákuumcsomagolási eljárás természetes velejárója, hiszen a folyadék az eljárás során a vaníliából kipréselődött olaj. Ha a felbontott vákuumtasak tartalmát hosszabb ideig meg kell őrizni, javasoljuk, hogy azt kisebb vákuumozott tasakokban tárolják le, vagy ha ez nem megoldható, akkor kisebb tasakokban tegyék mélyhűtőbe hogy megőrizze állagát.
Ha műanyag tárolóban szállítottuk Önöknek a vaníliát, úgy javasoljuk, hogy jól záródó üvegtárolóba tegyék át a rudakat.
Tárolóedényben való hosszabb tárolás esetén is szükséges lehet hetente-kéthetente szellőztetni a rudakat, a rudak kiterítése és levegőztetése révén, kb. 10-15 percig.
A vanília rudakat soha ne tárolják hűtőben. A hűtő kiszárítja a rudakat, és a kieresztett nedvesség elősegíti a vanília rudakra jellemző penész képződését.
Ha penészt tapasztal, dobja ki az adott rudakat és szellőztesse át a többi vaníliarudat. Ám a penész nem tévesztendő össze az esetlegesen kicsapódott kristályvanillinnel, mely esetben a vanília fogyasztható, sőt élvezeti értéke igen magas.
Fogyasztók számára javasolt praktikák a vanília tárolásához:
Javasolják fogyasztóiknak, hogy légmentes, visszazárható üvegedényben tárolják azt hűvös, sötét helyen, száraz helyiségben.
A frissen tartott, hajlítható, olajos vaníliából könnyebben kikaparhatjuk a zamatos vaníliamagokat, az ún. vanília kaviárt.
Ha a vanília a tárolás során kiszáradt, otthon újra tudják hidratálni, ha felhasználás előtt tejbe vagy meleg vízbe teszik néhány órára. De még kiszáradt állapotban is alkalmas a vanília kivonat és vaníliás cukor készítésére!
A friss vanília, ha megfelelő körülmények között tárolják, két évig is megőrzi a minőségét. Ám fogyasztóik számára javasolják, hogy a megvásárolt vaníliát 6-8 hónapon belül használják fel.
Próbálja ki 100% vaníliából készült vanília őrleményünket is.