Citromhéj, őrölt
Az őrölt citromhéj eredete, a citrom természetes élőhelye
A citrom India trópusi-szubtrópusi területeiről származó citromfa gyümölcse, mely azonban a melegebb mérsékelt égövi területeken is termeszthető az átteleltetéshez szükséges körülmények biztosításával. A citrom héja akár tízszer annyi vitamint tartalmazhat, mint a citrom leve, ugyanakkor ezek a vitaminok hő és fény hatására idővel elbomlanak. Szintén magas a citromhéj pektin- és kálciumtartalma. A citromhéj különleges összetevőinek, illóolajainak, és hatóanyagainak hosszú távú megőrzésére kiváló módszer a citromhéj szárítása, majd őrlése. Az így előállított őrölt citromhéj felhasználási területe igen széles.
Milyen ételekhez használható az őrölt citromhéj?
A reszelt citromhéj széles körben ismert és használt alapanyag, ugyanakkor hamar elveszíti mind illat, mint ízanyagait, a vitaminok pedig hamar elbomlanak fény és oxigén hatására. A speciális körülmények között szárított, majd megőrölt citromhéj azonban magába zárja ezeket a hatóanyagokat.
- Az őrölt citromhéj illóolajai és ízanyagai kellemes harmóniában egyesülnek a legkülönfélébb fűszerekkel.
- Ennek köszönhetően az őrölt citromhéj nemcsak édes desszertek, gyümölcselevesek, sütemények, de sültek, pecsenyék, zöldségalapú egytálételek, halételek és salátakeverékek ízesítésében is nagyszerű partner.
- A sütemény- és hústöltelékek ízesítésére kiválóan alkalmazható, éppolyan harmonikus mák- és diótöltelékekkel, mint a gesztenyével, vagy túróval, almával, körtével, szilvával.
- A mediterrán fűszerekkel különleges aromában egyesül, az oregano, rozmaring és bazsalikom is „kedveli” az őrölt citromhéj ízét, valamint a tárkonnyal, kurkumával, sáfránnyal, vagy sáfrányos szeklicével ízesített ételekkel is jól kombinálható, akár halételekről, curryfélékről, vagy édes-savanyú mártásokról van szó.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.