Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.
Kellemes fűszeres illata és zamata miatt már a középkorban is közkedvelt fűszernövény volt. Illóolajának összetétele hasonló az ánizséhoz, mivel nem édes ízű, nagyobb népszerűségnek örvend.
Franciaországban, Erdélyben a sült húsok fűszerezéséből szinte sohasem hiányzik. A francia konyhában ismert "fines herbes" egyik alapanyaga.
A tárkonnyal készült, ún. tárkonyecet is rendkívül népszerű, a mustárfélék között pedig az egyik legismertebb, fűszernövénnyel ízesített mustárféle a tárkonyos mustár. De kiválóan alkalmas fűszervaj készítésére is más zöldfűszerekkel, pl. turbolyával, bazsalikommal, metélőhagymával, oreganoval kombinálva.
A francia béarni mártás is elképzelhetetlen tárkony nélkül, annak egyik fontos összetevője.
A tárkonynak 2 fajtája ismert: az itt bemutatott francia tárkony mellett elérhető az orosz tárkony is. Ezek illóolajtartalomban és emiatt árban is eltérnek egymástól.