Bazsalikom, morzsolt
A bazsalikom eredete, természetes élőhelye
A bazsalikom eredetileg Indiából származó gyógy- és fűszernövény, mely azonban a kereskedelemmel előbb Kis-Ázsiába, Észak-Afrikába, majd Európába is eljutott, és meghonosodott. A mediterrán konyha egyik legjellegzetesebb alapfűszere.
Milyen ételekhez használható a bazsalikom?
A bazsalikom a mentafélék családjába tartozó növény, intenzív íze és erős illata képes elnyomni más fűszereket, a harmonikus ízhatás eléréséhez komoly odafigyelést igényel az adagolása.
- Erőteljes aromája leginkább levesekben, szószokban, mártásokban, valamint ragukban és pörköltekben, sültekben tud jól érvényesülni.
- A paradicsom és a bazsalikom finom harmóniája kedvez az olasz, mexikói és spanyol ételeknek,
- A bazsalikomból készült pesto remek kiegészítője a grillételeknek, és tésztaféléknek.
- A bazsalikom a balkáni konyha fetával, kecskesajttal, olívabogyóval készült salátáinak ad különleges aromát.
- Jól kiegészíthető kakukkfű, oregano, majoranna, zsálya, rozmaring elegyével, melyet felhasználhatunk például különböző húsételek pácolásához, valamint zöldsaláták borecetes, olívaolajos öntetéhez.
- A bazsalikom a chilivel, valamint fehér és zöldpaprikával készült ételek ízvilágát is nemesíti, kedvezően befolyásolja a hagyma, fokhagyma, medvehagyma rendkívül intenzív aromáját.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.