Kakukkfű, morzsolt
A kakukkfű eredete, természetes élőhelye
Az örökzöld, dísznövényként is elterjedt kakukkfű számos, egymáshoz nagyon hasonlító, de színben, nagyságban és illatban némileg eltérő növénycsalád. A Földközi-tenger partján szinte mindenhol őshonos, a mediterrán régiótól északabbra leginkább a napfényesebb régiókban, például hegyi legelőkön, és szárazabb réteken terem. Friss hajtásait, valamint szárított, morzsolt, vagy porrá őrölt levelét gyógyításra és ételek ízesítésére is használják.
Milyen ételekhez használható a kakukkfű morzsolt változata?
A kakukkfű morzsolt változata leginkább a mediterrán, balkáni, közel-keleti és észak-afrikai konyha kedvelt fűszere.
- Nagyszerűen ízesíthetők vele a különböző darált húsokból, és/vagy belsőségekből készített töltelékek, vagdaltak, húspogácsák, de a vegán és vegetáriánus konyhában használt húspótlók, például gombafélék, szejtán és tofuételek fűszerezésére is alkalmas.
- A hagyományos kecske és bárányraguk, sültek, levesek ízesítésében nélkülözhetetlen a kakukkfű.
- A nehéz, zsíros ételek fűszerezésében is hasznunkra van a kakukkfű morzsolt változata.
- Kiválóan párosítható petrezselyemmel, majorannával, oreganóval, bazsalikommal, fokhagymával, mentával, olívával, zsályával és szerecsendióval, babérlevéllel. Az így készült fűszerkeverék grillezett húsok, halak előpácolásához használható.
- Az olaszos tésztaételek paradicsomos alapúmártásából sem hiányozhat a kakukkfű.
- Különböző tehén- és kecskesajtok, valamint túró-, sajt, és vajkrémek ízesítéséhez is használható.
- A padlizsán, cukkini, egyéb tök és uborkafélékból készült rakott és sült ételek, valamint saláták fűszerezésére kiválóan alkalmas.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.