Zsálya, morzsolt
A zsálya eredete, természetes élőhelye
A zsálya ősidők óta ismert dísz-, gyógy- és fűszernövény, melynek számtalan variációja leginkább a mediterrán régiókban terem, de Közép-Európa szárazabb, melegebb területein is megél. Az összes színváltozat jellegzetes, összetéveszthetetlen aromával és ízzel rendelkezik.
Milyen ételekhez használható a morzsolt zsálya?
A zsálya friss hajtása, valamint szárított, morzsolt levele leginkább a balkáni, mediterrán és a közel-keleti térség hagyományos ételeiben kap szerepet. E térség ételeire jellemző az erős fűszerezés, ezért az európai gyomornak szánt ételekhez óvatos, körültekintő adagolás szükséges. A finom adagolás nemcsak ezért fontos: a zsálya képes elnyomni az egyéb fűszerek aromáját, tönkretéve ezzel az összhatást.
- Az erőteljes ízű fűszernövény nagyon jól párosítható a mediterrán konyhában hagyományosan használt egyéb alapanyagokkal, például: rozmaringgal, kakukkfűvel, oreganóval, bazsalikommal, fokhagymával, és természetesen az olívaolajjal.
- A vadhúsokból készült raguk, csontlevesek, hallevesek és halpörköltek ízvilága még különlegesebbé varázsolható egy kis zsálya alkalmazásával.
- A tésztafélékhez készített szószok, mártások is egyedivé varázsolhatók a zsálya segítségével.
- A különböző húsos és zöldséges töltelékek, valamint rakott és csőben sült ételek elkészítéséhez is használható a zsálya morzsolt változata.
- A kakukkfűvel, zsályával bolondított sajtok nemcsak salátákhoz adagolva, de önálló ételként is megállják a helyüket.
- A grillezett húsok és halak pácolására is kiválóan alkalmas a zsálya.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.