Rozmaring, morzsolt
A rozmaring eredete, természetes élőhelye
Az örökzöld, dísz- és gyógynövényként is használt rozmaring a kakukkfűhöz és bazsalikomhoz hasonlóan a mediterrán térség szülötte, valójában a zsálya igen közeli rokona.
Milyen ételekhez használható a rozmaring?
A rozmaring felhasználása igen széleskörű, hiszen nemcsak ételek ízesítésére, de különböző tinktúrák, gyógynövényszeszek, párlatok elkészítésére is használták az ókor óta. A rozmaring, mondhatni az univerzális fűszernövények egyike. Konyhai alkalmazása leginkább a mediterrán, balkáni, közép- és kelet-európai régióban jellemző, ugyanakkor találhatunk rozmaringos receptet a Brit-szigeteken és Skandináviában is, ami példaértéke a fűszernövény népszerűségének.
- A rozmaring a hagyományos francia és olasz ételek egyik összetevője, tésztafélék mártásaihoz, szószokhoz, különféle sajtok, kenyerek és péksütemények ízesítéséhez is használják.
- A rozmaring morzsolt változata különböző fűszerkeverékek, fűszerolajok és fűszerecetek alapanyaga, valamint grillezett halak, húsok előpácolásához is használható.
- Vadhúsból, bárány-, birka- és kecskehúsból készült pecsenyék, raguk és sültek ízesítésére kifejezetten alkalmas.
- A vagdaltak, rakott, töltött zöldségek, hús- és zöldségpogácsák, krokettek ízesítésében bátran támaszkodhatunk a rozmaring morzsolt változatára.
- A legváltozatosabb gombafélékből készült ételeknek kiváló aromát kölcsönöz.
- A rozmaring jól párosítható a mediterrán zöldfűszerekkel, valamint fokhagymával, egyéb hagymafélékkel, és feketeborssal.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.