Feketebors, roppantott (steakbors)
A feketebors eredete, természetes élőhelye
Az Ázsiából származó feketebors a só mellett a második legfontosabb fűszer, mely a piper nigrum nevű cserje csonthéjas termése. Az egész feketeborsot még éretlen állapotában szüretelik, majd a napon megszárítják.
Hogyan készül a feketebors roppantott változata?
A feldolgozási folyamatok jelentős különbségeket eredményeznek a fűszerek tulajdonságaiban. A roppantott feketebors a fűszer durvára tört változata. Bár hatásuk azonos, az őrölt és roppantott feketebors mégsem cserélhető fel egymással ötletszerűen. A roppantott feketebors ugyanis hosszabb ideig őrzi meg intenzív ízét a kisebb párolgási felületnek köszönhetően, és éppen ez a tulajdonsága az, amit az ételek elkészítéséhez kihasználható.
Milyen ételekhez használható a feketebors roppantott változata?
A roppantott feketebors steakbors néven is ismert, mely az egyik felhasználási módjára utal.
A roppantott feketebors (steakbors) adagolható például:
- héjában sült, vagy pirított zöldségekhez,
- sült, vagy grillezett hús- és halételekhez,
- zöldség- és húslevesekhez,
- ragukhoz,
- szószokhoz,
- különböző mártásokhoz, krémekhez,
- péksütemények szórásához, dekorálásához.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.