A világban a só után a 2., itthon a fűszerpaprika után a 3. helyen áll a feketebors fogyasztásban.
A Piper nigrum termése, a leszüretelt zöld bogyótermést napon szárítják addig, amíg a külső héja megkeményedik és megfeketedik (belső magja fehér marad). Ez a feketebors a legcsípősebb a három Peper nigrum termés közül (zöldbors, fekete és fehérbors) közül, egyben a legkeresettebb, mivel nemcsak fűszerként, hanem olajtartalmának kivonásához is használják. Tipusai (termőterületük alapján): Tellicherry, Malabar, Sarawak, Lampong.
Érdekesség, hogy árát évszázadokkal ezelőtt is aranyárban mérték, már az ókori Rómában is a borskereskedőket "borszsákoknak" nevezték, akik borsos áraiknak köszönhették gazdagságukat.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.