Narancshéj, őrölt
A narancs eredete, természetes élőhelye
A mediterrán és szubtrópusi-trópusi régiókban élő narancsfa gyümölcse ismert vitaminforrás. Fűszer- és gyógynövényként is alkalmazzák a narancs héjának legkülső rétegét, melyet a kozmetikai ipar is hasznosít. A reszelt, majd szárított és porrá őrölt narancshéjban a vitaminok, ásványi anyagok jóval magasabb koncentrációban vannak jelen, mint a nyers gyümölcshúsban, vagy gyümölcshéjban.
Milyen ételekhez használható a narancshéj őrölt formája?
A narancs távoli vidékekről érkezik Európába, számos kezelésen átesik, hogy a hosszú utat minőségromlás nélkül kiállja, és tökéletesen érett állapotban kerüljön a piacokra, majd az asztalokra. A kezeléshez használt anyagok eltávolítása nem feltétlenül teljesíthető házi körülmények között. Éppen ezért a szárított és őrölt narancshéj takarékos és időhatékony megoldást nyújt az élelmiszeripari, vendéglátóipari, nagyüzemi konyhai alkalmazásra.
- A narancshéj őrölt változatát Európában leginkább édes süteményekhez is desszertekhez, mártásokhoz, szószokhoz és krémekhez használják.
- Az édes ételeken kívül gazdag aromát kölcsönöz a húsételeknek, zöldségleveseknek és zöldsalátátáknak, valamint akár grillételek íze is gazdagabbá és különlegesebbé varázsolható általa.
- Az őrölt narancshéjjal teljes értékűen helyettesíthető a friss narancshéj, például forralt borok, egyéb forró italok – tea- és kávékülönlegességek – elkészítéséhez.
- A szárított, őrölt narancshéj egzotikus fűszerkeverékek alapanyaga is, amivel például a balkáni, közel-keleti, és távol-keleti konyha különleges ízvilágát hangsúlyosabbá tehetjük.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.