Narancshéj, reszelt, 0,5-1,5 mm
A narancs eredete, természetes élőhelye
A trópus-szubtrópusi régiókban honos narancsa a citrusfélék közé tartozó fa gyümölcse, melynek héja nyersen reszelve és szárítva, valamint őrölve ismert összetevője főként az édes desszerteknek, gyümölcsleveseknek. A reszelt narancshéjat a narancs héjának legkülső, vékony rétegéből nyerik, melyet flavedo néven is ismerünk.
Milyen ételekhez használható a reszelt narancshéj?
A reszelt narancshéj illóolajokat, narancssavat, valamint keserűanyagokat tartalmaz, igen jellegzetes ízű és aromájú, önállóan és fűszerkeverékek alapanyagaként is alkalmazható.
- A reszelt narancshéj jellegzetes felhasználási területei a likőrgyártás, cukrászat, és a konzervipari termékekben is alkalmazzák.
- A reszelt narancshéj a chilipor, fehér és fekete szezámmag, mustármag, fehér mák, nori-alga és japán bors mellett a távol-keleti Hétfűszerkeverék egyik alapanyaga. Egyes régiókban tamarindusszal helyettesítik.
- Erőteljes ízű illóolaja csípős aromát kölcsönöz az ételeknek, nemcsak a mediterrán régióban, de a japán konyhában is előszeretettel használják például halételek és csípős szószok, mártások elkészítéséhez.
- A narancshéj reszelt változata japán borssal és cayenne borssal együtt is alkalmazható, de önmagában is kellemes csípős ízt varázsol.
- A nyers reszelt narancshéjjal ellentétben a narancshéj reszelt, szárított változata nem igényel előáztatást a keserűanyagok eltávolításához, ezért takarékos és időigényes.
- Nemcsak ételek, de különféle alkoholos és nem alkoholos italok, üdítők, koktélok, bólék elkészítésében fantáziadúsan variálható egyéb fűszerekkel, például gyömbérrel, fahéjjal, fehér kardamommal, szegfűszeggel, szegfűborssal, vaníliával.
- Az édes ételek és sütemények mellett a kifejezetten sós sütemények, péksütemények, tészták ízesítésében jól alkalmazható fűszer.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.