Citromhéj, reszelt - 2-3mm
A reszelt citromhéj eredete, a citrom természetes élőhelye
A citrom a távoli India szülötte, mely előbb a távol-keleti kereskedelemnek, később a gyarmatosításnak köszönhetően került Európába, majd terjedt el elsősorban a mediterrán régióban. A citromhéj magas vitamin és ásványianyag tartalma jelentős egészségmegőrző- javító hatással bír, illóolaját nemcsak a gasztronómiában, de a gyógyászatban is alkalmazzák, elsősorban immunerősítő és kozmetikai területen. A citromhéj hatóanyagai reszelés után gyorsan elbomlanak, ezért a hamar előtérbe került a reszelt citromhéj szárításának igénye.
Milyen ételekhez használható a reszelt citromhéj?
A szárított citromhéj reszelt változata az őrölt citromhéjhoz nagyban hasonlító alkalmazási területtel rendelkezik.
- Elsősorban édes desszertek, sütemények, gyümölcslevesek alapanyagaként ismerik, de ugyanilyen jól érvényesül kellemes aromája a zöldségfélékből készült egytálételekben, zöldsalátákban, sőt sült hal- és húsételek fűszerezéséhez is használható.
- A citromhéj reszelt állapotában nagymennyiségű folyadékot képes felvenni, így a benne tárolt íz- és illatanyagok finom harmóniában olvadnak össze az ételek elkészítéséhez használt legkülönfélébb fűszerekkel.
- A reszelt citromhéj önmagában kissé fanyar ízű, de éppen e tulajdonsága miatt alkalmas üdítőitalok, alkoholos és nem alkoholos koktélok, valamint gyógyteák ízesítésére is.
- A reszelt citromhéj jól harmonizál a mediterrán fűszerekkel, például oreganóval, bazsalikommal, valamint távol-keleti fűszerekkel. Kitűnően illik az arab konyha remekeihez – elsősorban süteményféléihez - is használható, valamint a közép-kelet-európai gasztronómiában akár az édes és sós pudingokhoz, mártásokhoz, szószokhoz is alkalmazható.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.