Dubai gasztroélmények

 

Fűszeres ételek Dubaiban  

 

Sok éve már, hogy ha bárhová elutazom, akkor egyből az ételek-italok fűszeres ízeit, a helyi vagy jellegzetes ételeket keresem és figyelem, tanulom. Én is szeretek jókat és finomakat enni.

Négy nap épp csak néhány főételre elegendő, de azért sikerült megkóstolnom néhány finomságot, bár mint az utazásunkról szóló BLOG bejegyzésekben (Érkezés Dubaiba beszámoló és az Expo gasztronómiája blogposzt) említettem, a dubai konyha nagyon nemzetközi, keverednek a helyi, a török, indiai, afgán, libanoni, indonéz, olasz, mexikói ételek az étlapokon.

 

 

Reggelire legtöbbször a kencékből szedtem, isteni finom volt a csicseriborsóból tahinivel, azaz szezámmag-krémmel készülő Hummus és a sült padlizsánból szintén tahinivel készülő Moutabal (utóbbinak létezik tahini nélküli változata is Baba Ganoush néven).

 

Az első főétel, amibe kíváncsian belekóstoltam Dubajban, egy líbanoni étteremben volt, itt Zaatar & Labneh Manakish-t kértem, ami egy lepényféle (egy receptjét itt találod: https://webshop.fuszerkereskedelem.hu/spg/450961/Arab-es-Afrikai-etelek)

A zaatart -magyar fűszerfogyasztók számára felfoghatatlan mennyiségben- pasztaként kenték rá a lepényre és a tetejére került a joghurtsajt, a friss, krémes Labneh. Ha nem tudod, milyen fűszerkeverék a zaatar, webshopunkban megtalálod a leírását (https://webshop.fuszerkereskedelem.hu/Zatar-fuszerkeverek).

 

 

Sikerült kétféle ízben is megismerkedni a Shawarmával, ami a török kebab emirátusi változata és elnevezése. Persze emellett rengeteg döner kebabos és gyrosos étterem van Dubaiban, de a shawarma helyi étel. Ma már bármilyen hússal készülhet, főleg pitában, de van tálban is változata. Én csirkés és marhahúsos shawarmát próbáltam, isteni finomak voltak. Felejtsük el az itthoni sós-paprikás-gyrosos ízeket, ha shawarmába harapunk, mert egészen más ízélmény. A fűszerezés nagyon eltér, a shawarmában egyértelmű volt a szegfűszeg íze a húsokon és azoké a fűszereké, amelyek a helyi jellegzetes arab 7 fűszerkeveréket is alkotják. Ízlelgessük tovább ezt a mondatot: szegfűszeg íz a húsokon… aztán előjön a szegfűbors íze is, talán halvány kardamom ízzel. Huh, ez valami egészen más, mint a magyar fűszerezés, de mégis nagyon együtt vannak az ízek.

Őrölt fahéjat mi is használunk már húsokhoz készített fűszerkeverékeinknél, de egyelőre olyan mennyiségben, hogy az épp csak egy kis pluszt ad a fűszerkeveréknek. Ezentúl talán bátrabbak leszünk a fűszerkeverék receptjeink fejlesztése során.

(Az arab 7 fűszerkeveréknek egyik változatát mi is készítjük, az összetételét megtalálod a webshopunkban https://webshop.fuszerkereskedelem.hu/Arab-7-fuszerkeverek).

 

DUBAI EXPO 2020 gasztronómiája

 

A Foodie-k, azaz a gasztronómia rajongóinak paradicsomában, az Expón célirányosan a Bespoke Concept témakörébe épülő abba a Rising Flavours nevű étkezőbe mentünk, ahol nyolc, az arab térségből érkező sztárchef nap mint nap olyan menüket állít össze, amivel a gasztronómia határait próbálják meg feszegetni és mutatják be a régió ételeinek vibrálását, sokszínűségét.

Mi háromfajta húsos ételt kóstoltunk meg itt a bahreini Villa Mamas kínálatából, amit Roaya Maleh, egy női chéf visz azzal a célkitűzéseel, hogy megmutassa a világnak is az ételek szeretetét éttermein keresztül, így a bahreini mellett van étterme Abu Dhabiban, nemrég indultak Londonban és hamarosan Rijádhban is nyitnak.   

Kóstoltunk bárányt: a Lamb shank nevű fogásban a lassú tűzön sütött, omlósan puha bárányt rozmaringgal sütötték, pirított fenyőmagokkal és vadrizzsel kevert fehér rizzsel tálalták.

A ragacsos, sült csirke combokat natúr és fekete szezámmaggal és ha jól emlékszem mentalevéllel szórták meg és pikáns, édes szósszal kínálták.

A harmadik tányérunk pedig egy marhahúsos tésztaragu volt, ez volt talán a legkülönlegesebb ízű. Nem volt különösebb elvárásunk, amikor megkóstoltuk, de az tény, hogy az előttünk lévő tányér látványa alapján egy olaszos ízvilágra készültek az ízlelőbimbóink. Ellenben az első falat után egészen más ízek robbantak be, a marhahúsos ragu többek között erősen római köménnyel volt ízesítve, a tányér szélén az étel korianderlevéllel megszórva, mellette citrom és a tetején reszelt burgonyából sütött chips-szel zárult. Ezek így együtt ott akkor egészen váratlan ízélményt adtak, pedig a római kömény-korianderlevél-citrom (lime) párosítás a mexikói és az indiai konyhában is nagyon közkedvelt.

 

Friss ízek, nemzetközi trendek 

 

Megnéztünk egy trendi, butik-éttermet is, aminek több kávézó-étterme van az emirátusokban, a Ten11 Coffee Boutique-ot. Itt már Ipad-eket kaptunk kézbe, ezen volt az étlap ahonnan rendelhettünk. Trendiségnek megfelelően egy avokádós-gránátalmás-kesudiós csirkesalátát kértem, hozzá juice-t. Méghozzá egy olyan gyümölcslevet, amit két éve Balin kóstoltam először (Bali kulináris ajánló hamarosan itt elérhető) , amikor onnan dolgoztam három hétig és imádtam ezt inni. Frissen facsart görögdinnye levet. Most is frissítő, üdítő volt a görögdinnye juice a novemberi 32 fokos hőségben. A tányéromon a saláta mellett a csirkemell olyan omlós volt, ahogy azt én a rohanós hétköznapokon soha nem fogom tudni produkálni, szerintem joghurtban volt előzetesen pácolva.

Italválasztékban egyébként is a frissen facsart gyümülcslevek viszik számomra a pálmát Dubaiban: mangó, ananász, narancs, mentás citrom, görögdinnye mind kapható szinte minden étteremben.

És persze megtalálható minden koktél alkohol-mentes változatban, mint ahogy azt a legtöbb emirátusi étteremben kínálják, tehát „mocktail” kivitelben, hogy az ízek azért legalább meglegyenek.

 

Kávé és teakultúra

 

De ebben a térségben óriási kultúrája és választéka van a fantasztikusan finom kávéknak, teáknak és chaioknak.

Kávénál ne álljon meg a képzelet a kávé mennyisége szerinti választékban, rövid-hosszú, tejjel-tejhabbal vagy anélkül, hiszen ízesítésben is változatosak, és nagyon szeretik a sáfrányos kávét és a rózsás kávét is például, de persze van matchás és kardamomos verzió, melegen és iced latte-ként is.

A teázás, a chai és ahogy ők hívják a tejes-fűszeres fekete teát, a karak chai szintén nagyon elterjedt.