„Fűszerek nélkül főzni olyan, mint vonósok nélkül szimfóniát írni.”  Stuart Farrimond

Kérdése van? +36-30/5209293

Tex-Mex ételek

Ha szívesen olvasnál arról milyenek a Tex-Mex ételek és melyek a tipikus a fűszerek a mexikói konyhában, kattints ide a Blogunkra: Honnan erednek és mik azok a Tex-Mex ételek?

 

Csirkés Taco salsával és guacamoléval

Ehhez a csirke taco recepthez salsát és guacamolét is ajánlunk, így elkészítése

kicsit több ideig tart, de az ízélmény mindenképp kárpótol.

Ezeket készítsd elő:

A csirkéhez

2 teáskanál olaj
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
450 g csirkemell

A salsához

4 közepes paradicsom,
1 képia vagy pritaminpaprika, negyedelve
1 kis lilahagyma, karikákra vágva
¼ teáskanál olaj
2 teáskanál lime leve
¼ teáskanál őrölt római kömény
jó csipetnyi chilipehely (mag nélküli)

A guacamoléhoz

2 közepes méretű érett avokádó (inkább barna színű, kevésbé zöld)
4 teáskanál lime leve
2 újhagyma, végeit levágva, apróra vágva
3 evőkanál apróra vágott korianderlevél
jó csipetnyi chilipehely (mag nélküli)

Tálaláshoz

8 kukorica taco kagyló
tejföl
néhány salátalevél
kukorica
apróra vágott korianderlevél
lime szeletek
és jalapeno chili azok számára, akik csípősen szeretik

Keverd össze az olajat a római köménnyel és a füstölt fűszerpaprikával egy nagy tányéron. Vágd vékony csíkokra a csirkemellet és dörzsöld be a fűszeres olajjal. Ízesítheted még borssal és egy csipet sóval, majd tedd félre lefedve, amíg elkészíted a salsát.

Tepsit bélelj ki fóliával, és fektesd rá a paradicsomokat a paprikát és a lilahagymát. Kend meg a hagymát olajjal, és fűszerezd a paradicsomot és a hagymát borssal. Grillezd vagy sütőben süsd 15-20 percig, félidőben megforgatva a paradicsomot és a hagymát, amíg jól megpirul és tedd félre hűlni - a paprikát tedd egy tálba, és fedd le fóliával, hogy később könnyebb legyen a héját lehúzni.


A guacamoléhoz tedd az avokádót egy tálba, és villával röviden pépesítsd, néhány darabot hagyva meg a textúra miatt. Óvatosan keverd bele a lime levét, az újhagymát, a koriandert és a chilipelyhet. Ízesítheted még borssal és egy csipet sóval.


A paradicsom magjait és levét minél jobban kanalazd ki és dobd ki (hogy a salsa ne legyen túl nedves), a paradicsom húsát és a megsült héját hagyd meg. Amikor a paprika már eléggé kihűlt ahhoz, hogy kezelni lehessen, húzd le és dobd el a héját. Vágd fel a paradicsomot és a hagymát, a paprikát pedig kockázd fel. Egy tálban keverd össze a lime lével, a római köménnyel, a chilipehellyel, némi borssal és egy csipet sóval.


Pirítsd meg serpenyőben néhány perc alatt a csirkecsíkokat, majd amikor megsült, fedd le fóliával, és tedd félre 5 percre.


Amikor tálaláshoz készen állsz, fektesd a taco kagylókat egy sütőlapra, és 2-3 perc alatt melegítsd át. Tálald a csirkét, a taco kagylókat, a tejfölt, a salátát, a koriandert, a kukoricát, jalapenot és a lime szeleteket külön tálakban, hogy mindenki összeállíthassa a saját tacóját.

 

 

Ha szívesen olvasnál arról milyenek a Tex-Mex ételek és melyek a tipikus a fűszerek a mexikói konyhában, kattints ide a Blogunkra: Honnan erednek és mik azok a Tex-Mex ételek?

Itt pedig egy kevésbé ismert fűszerkeveréket mutatunk be neked.

 

Recado rojo - a tipikus mexikói fűszerkeverék:

Ezeket készítsd elő:

3 tk őrölt annatto mag
1/2 tk egész fekete bors
1/2 tk egész római kömény
6 szem szegfűbors
1 tk jó minőségű oregano
1/2 tk fokhagyma granulátum vagy pép
1/4 tk tengeri só
1/4 tk őrölt ceyloni fahéj
1 tk narancslé
1 tk almaecet

 

Ha nincs sok időd, akkor csak keverd össze a fűszereket és végül add hozzájuk a pácoláshoz használt narancslevet és almaecetet.

Ám a legfinomabb hatást a következő módon érheted el: pirítsd meg szárazon, alacsony hőfokon serpenyőben az egész fekete borsot, a római köménymagot, a szegfűborsot, az oreganot, a fokhagymapépet vagy granulátumot és a tengeri sót. Időnként keverd meg, hogy ne égjenek meg, épp csak pár percig piruljanak, amíg felmelegednek és aromásak lesznek.
Mozsárban vagy darálőban őröld össze a frissen pirított fűszereket, majd tedd kis tálba és add hozzá az őrölt annatót és az őröt ceyloni fahéjat is.
Add hozzá narancslevet, valamint az almaecetet az őrölt fűszerekhez, és dolgozd össze kenhető pasztává.

És már kenheted is a pasztát a húsokra.