Arab konyha

 

Zaatar & Labneh Manakish elkészítése

 

Ezeket készítsd elő:

 

A lepénytésztához:

- 3 teáskanál élesztő

- 2 teáskanál cukor

- 2 csésze kézmeleg víz

- 1 csésze tej

- 1/2 csésze olívaolaj

- 8 csésze liszt

- 2 teáskanál só

 

A tészta tetejére:

- 2 csésze labneh  (otthoni elkészítésére görög joghurtból útmutató például itt a youtube-on: https://www.youtube.com/watch?v=OFrzxS-02ic)

- 3 csésze zaatar

- 1 csésze olívaolaj

- 1/4 csésze növényi olaj

- 3 uborka, apró kockákra vágva

- 2 nagy paradicsom, apró kockákra vágva

- maréknyi menta, apróra vágva

 

Egy kis tálban keverd össze az élesztőt és a cukrot. Adjuk hozzá a kézmeleg vizet, és fedjük le a tálat és néhány perc alatt futtassuk fel az élesztőt.

Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, a sót, az olívaolajat, a tejet és az élesztős keveréket. Alaposan keverd össze a hozzávalókat, amíg a tészta nedves, nem ragadós és rugalmas állagú nem lesz. Formázz a tésztából egy golyót, kend be a felületét egy kevés olívaolajjal, hogy ne száradjon ki, és hagyd kelni néhány órán át.

Készítsd el a zaatar krémet. Keverd össze a zaatart, az olívaolajat és a növényi olajat. Szükség esetén adj hozzá még olajat.

Melegítsd elő a sütőt 250 Celsius-fokra. Oszd a tésztát kis golyókra, nyújtsd ki kerek formára és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Szurkáld meg minden egyes mini lepényedet egy villával, hogy a tészta ne emelkedjen fel a sütőben. Kenj a tésztára 1 teáskanál zaatar és olívaolaj keveréket. Ebből a receptből kb. 48 darab mini manakeesh készül, annyit készíthetsz, amennyit aznapra szeretnél, a többit pedig elrakhatod hűtőbe néhány napra vagy mélyhűtőbe későbbi felhasználásra.

Süss minden lepényt körülbelül 8 - 10 percig, amíg enyhén aranyszínűre sül, majd vedd ki és hagyd kihűlni.

Mihelyt a mini zaatar manakeesh kihűlt, adj hozzá egy kiskanál labneh-t, és díszítheted finomra vágott uborkával, paradicsommal és mentával is.

 

Forrás: https://cookingwithzahra.com/2017/05/mini-zaatar-manakeesh/