Arab konyha
Zaatar & Labneh Manakish elkészítése
Ezeket készítsd elő:
A lepénytésztához:
- 3 teáskanál élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 2 csésze kézmeleg víz
- 1 csésze tej
- 1/2 csésze olívaolaj
- 8 csésze liszt
- 2 teáskanál só
A tészta tetejére:
- 2 csésze labneh (otthoni elkészítésére görög joghurtból útmutató például itt a youtube-on: https://www.youtube.com/watch?v=OFrzxS-02ic)
- 3 csésze zaatar
- 1 csésze olívaolaj
- 1/4 csésze növényi olaj
- 3 uborka, apró kockákra vágva
- 2 nagy paradicsom, apró kockákra vágva
- maréknyi menta, apróra vágva
Egy kis tálban keverd össze az élesztőt és a cukrot. Adjuk hozzá a kézmeleg vizet, és fedjük le a tálat és néhány perc alatt futtassuk fel az élesztőt.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, a sót, az olívaolajat, a tejet és az élesztős keveréket. Alaposan keverd össze a hozzávalókat, amíg a tészta nedves, nem ragadós és rugalmas állagú nem lesz. Formázz a tésztából egy golyót, kend be a felületét egy kevés olívaolajjal, hogy ne száradjon ki, és hagyd kelni néhány órán át.
Készítsd el a zaatar krémet. Keverd össze a zaatart, az olívaolajat és a növényi olajat. Szükség esetén adj hozzá még olajat.
Melegítsd elő a sütőt 250 Celsius-fokra. Oszd a tésztát kis golyókra, nyújtsd ki kerek formára és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Szurkáld meg minden egyes mini lepényedet egy villával, hogy a tészta ne emelkedjen fel a sütőben. Kenj a tésztára 1 teáskanál zaatar és olívaolaj keveréket. Ebből a receptből kb. 48 darab mini manakeesh készül, annyit készíthetsz, amennyit aznapra szeretnél, a többit pedig elrakhatod hűtőbe néhány napra vagy mélyhűtőbe későbbi felhasználásra.
Süss minden lepényt körülbelül 8 - 10 percig, amíg enyhén aranyszínűre sül, majd vedd ki és hagyd kihűlni.
Mihelyt a mini zaatar manakeesh kihűlt, adj hozzá egy kiskanál labneh-t, és díszítheted finomra vágott uborkával, paradicsommal és mentával is.
Forrás: https://cookingwithzahra.com/2017/05/mini-zaatar-manakeesh/