A matcha egy Japánból származó, porított zöld tea, amely az utóbbi időben egyre népszerűbbé válik jótékony hatásai és egyedi ízprofilja miatt.
Bár a matcha elsőre idegennek tűnhet, viszonylag egyszerű a használata, ha megvannak hozzá az eszközeid.
Szükséged lesz jó minőségű matcha porra, egy bambusz tea ecsetre (chasen), egy kis kerámia tálra (chawan) és forró vízre. Fontos megjegyezni, hogy a víz hőmérsékletének forráspont alattinak kell lennie, általában 75-80 Celsius-fok körül. A forró víz károsíthatja a matcha finom ízét, és keserűvé teheti azt.
Ezután mérj ki körülbelül 2 gramm (vagy egy teáskanál) bio matcha port a chawanba. Használj egy kis szitát, hogy a porban ne legyenek csomók, amelyek befolyásolhatnák a kész teád ízét és állagát. Adj a porhoz egy kis forró vizet, éppen csak annyit, hogy pasztává álljon össze. A chasen segítségével cikcakkos mozdulatokkal keverd össze a matchát és a vizet, amíg a paszta sima nem lesz.
Ha a paszta sima, adj még forró vizet a pasztádhoz, kb. 50 ml-t, és keverd a matchát és a vizet körkörös mozdulatokkal, amíg habos nem lesz. Ügyelj arra, hogy időnként emeld fel az ecsetet a chawan aljáról, hogy még több hab keletkezzen. Ezzel a habos keverékkel kész a teád, és már fogyaszthatod is.
Néhány további tipp a matcha elkészítéséhez: használj kiváló minőségű, matcha port a legjobb íz és egészségügyi hatások érdekében. Az is fontos, hogy a matchához bambusz ecsetet használj, mivel a fém habverők károsíthatják a finom port. Végül pedig ügyelj arra, hogy a matcha teádat az elkészülte után azonnal fogyaszd, mivel az íze gyorsan romolhat.
Kísérletezz a matcha és a víz különböző arányaival, és találd meg az ízlésednek megfelelő tökéletes matcha receptjét.