Az Orange Pekoe minőségű Ceyloni fekete tea szép szálas levelekből áll, így a tea lassabban oldódik mint a töret vagy filter, cserébe gazdag, komplex ízt ad. Az egész leveleknek köszönhetően a tea kevésbé kesernyés, lágyabb, aromásabb.
A magashegyi területnek köszönhetően ez a Nuwara Eliyából származó tea enyhébb, elegáns virágos és gyümölcsös jegyekkel rendelkezik. Illata lágy, friss, és finom édes jegyekkel tarkított. Nyugodt teázáshoz vagy különleges alkalmakra ajánljuk. Prémium kategória, az egyik legdrágább ceyloni tea minőség.
A teaszüret Nuwara Eliyában egész évben zajlik, a tamil asszonyok hetente egyszer szüretelik az adott cserjét. A legjobb termést általában a száraz évszakban, december és április között szüretelik.
Csak a zsenge, világoszöld színű, friss hajtásokat szüretelik le. A csúcson ülő levelek (flush vagy tip), azaz a legfrissebb, új levélke, a baba-rügy (baby-bud) alatt ülő 2 vagy esetleg 3 friss zsenge levél kerül a legmagasabb minőségekbe.
A BLOG-on egy részletesebb útibeszámolót is találsz a ceyloni teakertekkel kapcsolatban, kattints ide: Gyere velem ceyloni teát szüretelni!
A fekete teánk a téli évszak egyik legkedveltebb teaféléje, hiszen átmelegít, élénkít, támogatja szervezetünk ellenállóképességét.
Mézzel vagy barnacukorral és citrusokkal ízesítve, még melegen fogyasszuk, vagy ha erősebb teát főzünk belőle, akkor tejjel és cukorral ízesítve is érdemes kipróbálni.
A fekete tea teljesen fermentált, így színében sötétebb, de ezáltal ízében is gazdag teaféle:
- élénkít
- baktériumölő hatású
Tea Tipp:
Csészénként egy csapott teáskanál teát forró vízzel felöntünk, 3-5 percig áztatjuk, majd leszűrjük.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.