Citromfűlevél
A citromfűlevél eredete, természetes élőhelye
A citromfű intenzív aromájú, erőteljes növekedés, vadon ritkán található gyógy- és fűszernövény, mely a Közel-Keletről indult hódító útjára. Dél-Európába görög közvetítéssel kerül, majd innen elterjedt az egész déli – és közép-európai régióban. A száraz, meleg időt kedvelő citromfű levelét eleinte inkább gyógyításra használták, csak később erősödött meg konyhai alkalmazása.
Milyen ételekhez használható a citromfűlevél?
A citromfűlevél frissen, szárítva, morzsolva, vagy akár porrá őrölve is alkalmazható, igen széleskörű felhasználása ismert.
- A citromfűlevél és a borsmenta együttes alkalmazása kivételes ízhatást eredményez, melyet hűsítő italok, például limonádék, sörbet, fagylalt és jégkása ízesítésére használhatunk, ugyanakkor különböző alkoholos és alkoholmentes koktélokban is jól érvényesül.
- A gyömbér szintén a citromfűlevél „barátja”, együtt hideg gyümölcslevesekben, hideg és meleg kompótokban tudnak jól érvényesülni.
- A citromfűlevél nemcsak friss saláták, de mártások levesek, főzelékek, húsos, zöldséges, gombás raguk ízesítésére is használható.
- A húsos, vagy zöldséges töltelékekhez adagolva az egyben sültek ízvilágát teszi különlegessé, valamint a töltött paprika, vagy a töltött padlizsán is egyedivé varázsolható a citromfűlevél adagolásával.
- A csőben sült húsételek, húsból, vagy csicseriborsóból készült fasírtok ízesítésére is kiválóan alkalmas.
- Alkoholos alkalmazása a 19. század óta ismert, az úgynevezett Klosterfrau Melissengeist gyógynövényszesz alapanyaga is citromfűlevél, napjankban leginkább vermut ízesítésére is használják.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.