Füstölt só (nagy szemű, szürke árnyalatú)
A só és a füstölt só eredete
A só alapvető nyersanyagaink egyike, fűszerként, tartósítóként és fizetőeszközként való használata szinte egyidős az emberi civilizációval. A tengeri só, a kősó és a földalatti sós forrásvízből kinyert, úgynevezett szalinasó minden kultúrában kiemelt jelentőséggel bírt. Értelemszerűen az egyes régiókban a földrajzi és geológiai lehetőségekből adódó/kinyerhető sókat használtuk leginkább, a kiterjedt nemzetközi kereskedelemnek köszönhetően azonban mára a só legkülönfélébb fajtái eljuthatnak a világ bármely pontjára. Mára már olyan sókülönlegességekhez - pl.: sóvirág, perzsa kék só, hawai fekete láva só, hawai zöld tengeri só - is hozzáférhetünk, melyek mindeddig ismeretlenek voltak számunkra.
A füstölt só aromáját gazdagon árnyalják a különböző fafajták, mely felett az alapanyagul szolgáló tengeri sót, vagy kősót füstölik. Erre a célra leginkább bükkfát és a tölgyfát használnak
Milyen ételekhez használható a szürke árnyalatú, nagy szemű füstölt só?
A füstölt sót általában a főzés legutolsó szakaszában, még inkább az étel elkészülte után adagolják az ételekhez, kivéve, amikor az előpácolás a cél. A füstölt só használatával mennyiségtől függően enyhébb, vagy erőteljesebb füstös, szabadtűzön készült ízhatás érhető el.
- A füstölt só nagy szemű, szürke árnyalatú változata hús- és halételek, vadhúsból készült különlegességek elpácolásához és utánsózásához egyaránt használható sókülönlegesség.
- A füstölt só alkalmazásával különleges aroma kölcsönözhető nemcsak a főtt ételeknek, de a szendvicskrémeknek, salátáknak, sőt, akár desszerteknek, omlós, vagy kelt tésztákból készült süteményeknek, kekszeknek, sör- és borkorcsolyáknak, valamint rágcsálnivalóknak, például chipseknek, pattogatott kukoricának is.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.