Sóvirág – Fleur du Sel
A sóvirág – Fleur du Sel eredete
Az Ibériai-félszigeten, a Ria Formosa és a Sapal de Castro Marim természetvédelmi területeken lévő sólepárló medencékben a sóvirág előállításához nemcsak a napsütés, de az enyhe szellő is szükséges. A száradó sós víz felszínén csak akkor alakul ki a finom kristályos réteg, ha a kedvező irányból fúj a szél. Az úgynevezett sókertekben a sóvirágot a mai napig kézzel termelik ki, fagereblyék használatával. Az kitermelése időérzékeny folyamat, hiszen a sóvirágok, ha nem takarítják be időben, lesüllyednek a sómedence aljára. Az eredetileg rózsás árnyalatú só egy nap alatt hófehérré fakul, és még egy év érlelés szükséges ahhoz, hogy a Sók királynőjeként is ismert Fleur du Sel kereskedelmi forgalomba kerülhessen. A hosszú kitermelési folyamat eredményeként a létfontosságú ásványi anyagokban és nyomelemekben igen gazdag sóvirág igazi kuriózum.
Milyen ételekhez használható a sóvirág – Fleur du Sel?
- A már elkészült ételek ízének nemesítése a sóvirág alkalmazásának elsődleges célja, éppen ezért leginkább asztali sóként, valamint hidegtálak és hideg, frissítő ételek és italok utófűszerezésére használják a sóvirágot.
- A számos ásványi anyagot, köztük vasat, magnéziumot és káliumot tartalmazó sóvirág enyhén kesernyés ízű.
- A Fleur du Sel erőteljesebb hatású, ám enyhébb ízű a hagyományos, finomított asztali sónál.
- A sóvirág állaga puha, enyhén ropogós, ujjal könnyen morzsolható.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.