Metélőhagyma
A metélőhagyma eredete, természetes élőhelye
A metélőhagyma az egyik legkönnyebben tartható, nevelhető fűszernövény, mely a hagymafélék családjába tartozik. A metélőhagyma zsenge zöld szárát frissen, fagyasztva, vagy szárított, morzsolt állapotában használjuk. A köznyelvben snidling néven ismert metélőhegyma a mediterrán vidéken őshonos.
Milyen ételekhez használható a metélőhagyma?
A metélőhagyma az egyik legjobban variálható fűszernövény, melyet nyersen és főzve, párolva is fogyaszthatunk, valamint páclevek, salátaöntetek alapanyagaként is alkalmazhatjuk. Alapvetően a saját ízharmóniája moiatt alkalmazzuk, de ha kevésbé hagymás ízvilágot szeretnénk teremteni, használhatjuk vöröshagyma, fokhagyma helyett is. Az intenzitását akkor élvezhetjük a leginkább, ha a főzés utolsó fázisában, vagy a főzés befejeztével keverjük az ételhez. Aromája sokkal hamarabb elillan, mint a többi hagymaféléké.
- A különféle sajtok ízesítéséhez az egyik leggyakrabban használt fűszernövény a metélőhagyma.
- Sajt, vaj, túró, tojás felhasználásával készült szendvicskrémekből nem hiányozhat a metélőhagyma és próbára tehetjük az egzotikusabb guacamole elkészítésekor is.
- A burgonyából készült leveseknek, köreteknek enyhén hagymás, fokhagymás ízt kölcsönöz.
- Zöldsaláták, mártogatósok ízesítésére bátran használható a metélőhagyma.
- Hüvelyesekből készített főzelékekhez és levesekhez is adagolhatjuk.
- Jól párosítható egyéb hagymafélékkel, feketeborssal, borsikafűvel, mediterrán fűszerekkel, babérlevéllel, kaporral, korianderrel.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.