Mivel a borsikafű zöldfűszer, bátran és nagyobb mennyiségben adható az ételekhez ott, ahol a borsos íz fontos.
Gyermekek ételében, fűszerszegény diétában kiválóan pótolja a borsot. A borsikafű vagy csombor az erdélyi konyha alapfűszere a lestyán mellett.
Az élelmiszeriparban legnagyobb mennyiségben kolbászfélék fűszerezésére használják, de a babbal készült ételekhez, így pl. chilis babhoz is fontos fűszer. Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) felfúvó, puffasztó hatását.
Érdekesség: már az ókorban az istenek eledelének tartották igen erős illata miatt. A bors elterjedése előtt is az ételek fűszerezésére, csípőssé tételére használták alapfűszerként. A borssal szemben az az előnye, hogy csípős íze egyéb kellemes aromaanyagokkal egészül ki. Túladagolásakor viszont a csípősségen túl a keserű íz dominál.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.