Babérlevél, őrölt
A babérlevél eredete, természetes élőhelye
A mediterrán, trópusi és szubtrópusi erdők lakója a babér, melynek számos faja közül a nemes babér levele az egyik legkorábban alkalmazott fűszernövények egyike. Nemcsak gyógyításra és ételek ízesítésére, de dísznövényként is használták. A babérlevél kedvelt alapanyaga a mediterrán, a balkáni és a közel-keleti konyhának.
Milyen ételekben használható a babérlevél?
A szárított babérlevél egészben, morzsolva, vagy porrá őrölve hasznosítható számos étel ízesítésére. A babérlevél őrölt formában kivételesen jól és takarékosan alkalmazható, de amíg az egész babérlevél három évig, a babérlevél őrölt változata csupán egy évig tartja meg jellegzetes ízét és illatát. Az őrölt babérlevél jellemzően azokban az ételekben használható, melyekhez amúgy is szükséges az egész babérlevél, ugyanakkor az őrölt forma lehetővé teszi, hogy különböző fűszerkeverékek alapanyagaként is felhasználjuk.
- A különböző fejtett babból, valamint vágott sárga- és zöldbabból készített levesek, főzelékek szinte elképzelhetetlenek babérlevél nélkül.
- A káposztából, krumpliból, csicsókából, hüvelyesekből készült levesek, főzelékek, valamint rakott és csőben sült ételeknek egyedi ízvilágot kölcsönöz a babérlevél őrölt változata.
- A babérlevél jól társítható oreganóval, majorannával, feketeborssal és fokhagymával, citrommal, kakukkfűvel, borókával és köménnyel. Az így készített fűszerkeverék grillezett ételek előzetes pácolásához, vagy különböző savanyított zöldségek befőzéséhez is felhasználható.
- A csontlevesek, gulyások, savanyú levesek és az úgynevezett vadas ételek ízesítésében verhetetlen az őrölt babérlevél.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.