Lime levél (Kaffir lime)
A lime levél (kaffir lime) eredete, természetes élőhelye
A Dél-Kelet-Ázsiában honos, leginkább zöld citrom néven ismert lime-nak nemcsak a gyümölcse, de a levele is használható az ételek ízesítésére. A lime levél (kaffir lime) citrusos, enyhén kesernyés ízvilága különleges harmóniát kölcsönöz az ételeknek, melyek egyedi gasztronómiai élményt nyújthatnak.
Milyen ételekhez használható a lime levél (kaffir lime)?
Bár a lime levél (kaffir lime) elsősorban a thai, vietnámi, kambodzsai, burmai és indonéz konyha alapanyaga, de kivételes íze jól érvényesül a mediterrán, vagy akár mexikói konyhában is, például avokádóval, articsókával, spárgával, vagy kaktuszfügével párosítva.
- A curry fűszerkeverékkel, vagy curry levéllel ízesített ételek erőteljes aromája mellett is jól tud érvényesülni a lime levél.
- Csípős-savanyú levesek, mártások, hús és halételek, valamint különböző csatnik fűszerezésére kiválóan alkalmas a lime levél.
- A vegán és vegetáriánus konyhában is jól alkalmazható, például csicserisborsó, lencse és babételek elkészítéséhez, rakott zöldségekhez.
- A lime levél aromája kiváló kontrasztot ad a nehezebb, zsírosabb ételeknek is, ezért disznó és marhatokányok, raguk, pörköltek ízesítésére is használható.
- A lime levél jól párosítható gyömbérrel, mentával, kurkumával, kardamommal, chilivel, sáfránnyal, szegfűszeggel és fahéjjal.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.