Kala Namak finomszemcsés kősó
A Kala Namak finomszemcsés kősó eredete
A finomítatlan formában lilás, vagy barna árnyalatú Kala Namak kősó lelőhelye India északi és középső régiója. A vulkanikus eredetű Kala Namak kősó erőteljes kénes ízzel rendelkezik, az aroma és a szín vas, kén és magnézium jelenlétére utal, melyek mindegyike élettani jelentőséggel bír. A Kala Namak előállítása minimum 24 órás procedúra, hiszen a finomítatlan kősót szénnel égetik, kemencében, majd finomra őrlik, melynek során a sötét színű ásványi só halvány lilás, barnás, sőt, akár rózsaszín árnyalatúvá válik.
Milyen ételekhez használható a Kala Namak finomszemcsés kősó?
Az indiai konyhán kívül a Kala Namak kősó helyet kapott a pakisztáni, nepáli, és bangladesi konyhában, az innen származó tradicionális ételek elkészítéséhez bátran használható.
- A Kala Namak kősó erőteljes, kénes aromája a főzés során részben eloszlik, jelentősen enyhül, ezért adagolható akár gyümölcsös ételek, desszertek elkészítéséhez is.
- Csatnik, és egyéb zöldségből, gyümölcsből készült mártogatósok ízesítésére is alkalmas a Kala Namak finomszemcsés kősó.
- Igazán érdekes ízhatást érhetünk el, ha a mediterrán és közel-keleti konyha joghurtos önteteit, vagy akár a tzatzikit Kala Namak sóval fűszerezzük.
- A csicseriborsóból készült ételekben a Kala Namak kifejezetten jól érvényesül.
- A római kömény, a koriander, a gyömbér, szárított zöld mangó, feketebors, asafoetida, menta és chili mellett a hagyományos indiai fűszerkeverék, a Chaat Masala egyik fő összetevője a Kala Namak finomszemcsés kősó.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.