Paradicsom por
A paradicsom eredete, természetes élőhelye
A paradicsom a gyarmatosítás során érkezett Amerika trópusi vidékeiről az európai kontinensre. A burgonyafélék családjából származó növény termésének színe igen változatos. A legelterjedtebb és legismertebb a sárga és piros paradicsom, de a nemesítésnek köszönhetően találhatunk kék, lila, és szinte fekete színű terméssel is rendelkező fajtákat. Más zöldség és gyümölcsfajtákkal ellentétben, a paradicsom feldolgozott állapotában nagyobb tápértékkel rendelkezik, mint nyersen. Nem csupán nyersen, de számos különféle feldolgozott formában is hasznosítja a konyhaművészet. A még zöld paradicsom savanyúságok összetevője, valamint igen ízletes sütött formájában Az érett paradicsomból készítenek paradicsomlevet, pürét, az aszalt paradicsom is igen népszerű. A paradicsom szárított, őrölt formája, a paradicsom por nemcsak ételszínezékként szolgálja a gasztronómiát, de intenzív aromája miatt kiváló ételízesítő is egyben.
Milyen ételekhez használható a paradicsom por?
A paradicsom por alapvetően ugyanazokhoz az ételekhez használható, mint a paradicsom, ahol a mennyiségi kitétel és a rostos állag nem, ám az intenzív paradicsomíz számít.
- Hús- és zöldséglevesek, gulyások, paprikások aromáját és színét jelentősen gazdagítja.
- Kifejtő babból készült egytálételek - például chili, babfőzelék – és saláták színét és aromáját teltebbé varázsolja.
- A paradicsom por már kis mennyiségben is gazdag aromát kölcsönöz a legkülönfélébb ételeknek, kiválóan harmonizál például a bazsalikommal, majorannával, oreganoval, kakukkfűvel, pirospaprikával.
- A hagyományos, paradicsomalapú mediterrán tésztafélék, szószok, mártások elkészítésében kitűnő partner a paradicsom por.
- A vagdalt húsból készült húspogácsáknak, csőben sült, vagy rakott hús- és zöldségételeknek szép színt és gazdag aromát kölcsönöz.
- A csiperkegombából készült levesek és paprikások élvezeti értékét is jelentősen emeli.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.