Medvehagyma levél
A medvehagyma eredete, természetes élőhelye
Mint minden hagymaféle, úgy az egész Európában elterjedt medvehagyma is erőteljes aromával rendelkező fűszernövény, ám leginkább zöld szárát fogyasztjuk. A medvehagyma aromája a fokhagymához hasonlatos, ám annál némileg „zöldebb”. Gyűjtésekor azonban éppen ez az illat segít felismerni és megkülönböztetni a növényt más, hasonló, ám mérgező gumós növényektől.
Milyen ételekhez használható a medvehagyma levél?
Bár a gumóját a fokhagymáéhoz hasonlatos módon használhatjuk, leginkább a medvehagyma zöld, frissen, szárítva, vagy fagyasztva tartósított levele az, amit az ételek elkészítésénél alkalmazunk. Ezenkívül, az olívaolaj is alkalmas a szárított medvehagyma levél tartósítására, valamint medvehagymás pesto-t is készíthetünk vele.
- Zöld, intenzív íze adja magát a különböző nyers, vagy párolt zöldségekből készült saláták ízesítéséhez
- Ügyes adagolással jellegzetes íze túró-, tojás-, vaj-, és sajtkrémekben is jól érvényesül.
- Ragulevesekben, zöldséglevesekben például tárkonnyal, és zöldfűszerekkel együtt alkalmazva különleges ízvilágú étel készíthető a medvehagyma felhasználásával.
- A medvehagyma levél egyéb hagymafélékkel együtt is alkalmazható, például hagymalevesekhez, hagymából készült salátákhoz.
- A medvehagyma a vegán és vegetárianus konyhában is kiválóan alkalmazható pl. a tofuból, szejtanból, vagy egyéb, fehérjepótlásra használt zöldségekből, pl. lencse, bab, valamint gombából, és csicserisborsóból készült ételek elkészítéséhez.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.