Ez a gyönyörűszép fűszer a vietnámi és kínai konyha, valamint a kínai orvoslás elterjedésével vált ismertté és méltán kedveltté.
Édes ízű ételekhez és italokhoz közismert a használata. Készítenek vele süteményeket, kompótokat, italok közül pedig az ágyaspálinka, a forraltbor elmaradhatatlan összetevője. A Galliano, a Sambuca, a Pastis is jellegzetes ízt kap a csillagánizstól.
A csillagánizst ne tévesszük össze az ánizsmaggal és a japán csillagánizzsal.
Az ánizs és csillagánizs ízben, aromában hasonló jegyeket mutatnak, de a csillagánizs illata erősebb, íze édesebb, növénytanilag pedig távol esnek egymástól.
A csillagánizst vietnámi vagy kínai termőhelyekről kapjuk, s fontos elhatárolni a japán csillagánizstól, amely mérgező fajta.
Érdekesség: Az egészségtudatos termékek készítői is gyakran alkalmazzák immunerősítő hatása miatt, közismert, hogy az influenzajárvány idején gyárott Tamiflu egyik hatóanyaga a csillagánizs egyik hatóanyagával megegyező.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.