Vöröshagyma szelet, 20-40 mm
A vöröshagyma eredete, természetes élőhelye
A vöröshagyma szinte mindenhol ismert és használt fűszernövény, melyet frissen, vagy szárított formában is használhatunk. A Közép-Ázsiából származó, szerte a világon elterjedt hagymaféléknek számos termesztett/nemesített fajtája létezik, melyek mind hozzáadnak valami pluszt az étel ízéhez, sőt, nem is igazán helyettesíthetők egymással.
Hogyan készül a vöröshagyma szelet?
A vöröshagyma szelet a fűszernövény felszeletelt, lassú szárítással előkészített változata. A szárításhoz friss, vagy fagyasztott állapotú vöröshagymát használnak. Az eljárás egyfajta tartósítás, melynek eredményeként a szárított vöröshagyma szelet sokkal tovább megőrzi a fűszernövény beltartalmi értékeit, az íze pedig sokkal intenzívebbé válik.
Milyen ételekhez használható a vöröshagyma szelet?
Többek között:
- levesek,
- pörköltek,
- sült hal és húsételek,
- zöldségből készült egytálételek,
- szószok,
- mártások,
- sajt-, túró-, és vajkrémek- használható e fűszer.
A vöröshagyma szelet alkalmazása kényelmes és takarékos, hiszen 1 kg szárított vöröshagyma szelet 6-8 kg nyers vöröshagymának felel meg.
A vöröshagyma nemcsak szelet, de granulátum és por formájában is tartósításra kerül.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.