Hallottak már a fűszer-szigetekről? Hallottak már arról a mondásról, hogy míg a szerecsendiónak éreznie kell a tenger illatát, addig a szegfűszegnek látnia kell a tengert?
Nos, igen, a szegfűszeg ott terem, ott érzi jól magát, ahol tenger veszi körül, így nagy mennyiségben terem Zanzibáron, Madagaszkáron, a Comore-szigeteken és Sri Lankán is. Évszázadokon át harcok dúltak a termesztésének jogáért, és mára ugyan viszonylag stabil termőterületei vannak, az időjárás gyakran nem kíméli a termést, s ilyenkor bizony a terméskiesés miatt jókora áremelkedést és minőségromlást tapasztalhatunk.
Néhány éve, 2014-ben például őrült magasan volt a szegfűszeg ára, azzal együtt, hogy csak a legrosszabb minőséget, az ún. CG3-as osztályt lehetett beszerezni. A tavalyi év már jó volt és várhatóan újra elérhető lesz a CG1 - válogatott minőség is.
Időjárás ide vagy oda, a szegfűszeg szüretelése olyan gondossággal történik, hogy ne sajnáljuk az árát. A szegfűszeg fája hatalmas, 12-15 méteresre is megnő, s ennek az óriás fa ágainak végén ülnek fészekszerűen a szegfűszeg virágai, amelyet kézzel szednek (mezitláb vagy bambuszlétrán felmászva a fára, kosarukat a hátukon cipelve) a helyiek és a szomszédos szigetek vendégmunkásai.
De látták már Önök ezt a ki nem nyílt virágbimbót? Gyönyörűek, amelyeket akkor szednek le, amikor a zöld után sárgából világos-rózsaszínűek lesznek, de még nem pirosak. Mivel ez nem egyszerre történik ezen a hatalmas fán, ezért évente kb. 3-4-szer kell megmászni és szüretelni. A leszedett virágokat leválasztják kézzel a szárról, majd kiterítik a napra száradni, amikor a virágbimbó elnyeri vöröses-barna vagy barnás-fekete színét és beérik illata. Ennek eredményeként 1 tonnányi leszedett virágból kb. 300 kg egész szegfűszeg marad.
A finom illata miatt főként olyan ételekhez használjuk, ahol ezt az illatot értékelni tudjuk, pl. édességekben, alkoholos italokban.
Egyik alapanyaga egész formájában a forraltbor - fűszerkeverékeinknek, őrölt formában pedig a sütis fűszerkeverékeinek. Jól megy mindenhez, amiben alma van és -amint a kínai ötfűszerkeveréknek is alkotója-, jól passzol más fűszerekkel együtt húsételekhez is.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.