A szechuáni bors nem rokona a valódi borsoknak, de a termés formája hasonlít, ezért kapta borsos nevét. Maga a fűszer igazából csak a termés héja, a belül lakozó keserű, fekete magokat eltávolítják.
Beszerzése az utóbbi években nehézkes és ingadozó, ugyanis kevés az olyan szechuáni bors, amely élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő, amelynek peszticidtartalma határérték alatti. Ezért nem javasoljuk a közvetlen kínai beszerzést sem, csak az európai beszállítóknál már bevizsgált, biztonságos szechuáni borsot.
A szechuáni bors csípős ízű, citrusos, utóízében zsibbasztó hatású, csak kis mennyiségben használjuk (max. 1-3 gramm), de terhesség alatt nem javasolt. Szárazon pirítással erősíthető még a borsos zamata.
Szárnyas ételek kedvelt fűszere, lásd: szechuáni kacsa, illetve a kínai ötfűszer keverékünk ettől az összetevőtől olyan különleges.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.