Kalahári sivatagi só
A Kalahári sivatagi só eredete
A Kalahári sivatag Földünk egyik legszárazabb régiója, ám a föld mélye igazi csodát rejt. Innen származik a makulátlan fehér színben pompázó Kalahári sivatagi só. A Kalahári sivatagi só lelőhelyén, a mai Botswana területén, körülbelül 280 millió évvel ezelőtt létezett egy nagykiterjedésű – körülbelül Svájc méretű - sós tó, melyet Makgadikgadi néven ismernek a helyiek. A tó többtízezer évvel ezelőtt kiszáradt, és egy sós lápot, valamint sivatagot hagyott maga után. Az innen kinyerhető Kalahári sivatagi sót kézzel szüretelik, majd a napon szárítják.
Milyen ételekhez használható a Kalahári sivatagi só?
A Kalahári sivatagi só erőteljes ízét leginkább úgy jellemzik, mintha harapnánk egyet az óceánból. A Kalahári sivatagi só természetes állapotában szokatlanul nagy szemcsemérettel rendelkezik. A sót rozsdamentes acélmalmokban őrlik egészen finom állagúvá, ezért akár asztali sóként is használható.
- A ropogós, ám egyáltalán nem túl kemény állagú sókülönlegesség tökéletes partnerünk a legkülönfélébb ételek elkészítésében, íze hosszantartó, és kiemelkedően élvezetes.
- Zöldsaláták, zöldséges egytálételek ízét teltebbé, gazdagabbá varázsolja a Kalahári sivatagi só.
- Fehér húsok pörköléséhez, pácolásához, grillezéséhez is használható.
- Levesek, szószok, mártások ízesítésére is kiválóan alkalmas.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.