Holt-tengeri só
A Holt-tengeri só eredete
A sókülönlegesség az Izrael és Jordánia találkozásánál hullámzó, Holt-tengerként ismert sós tónak köszönhető. A Holt-tengeri só a fürdőterápiás célok mellett ételkészítésre is alkalmas változatban is forgalomba kerül, ám ez utóbbi különleges törődést kíván a só az egyéb óceáni és tengeri sókétól merőben eltérő összetétele miatt.
Bár a Holt-tenger sótartalma a legmagasabb a világon (30-40%!), a tengeri sókéhoz képest jóval alacsonyabb a NaCl (konyhasó) tartalma; kevesebb mint a fele. Ugyanakkor az egyéb ásványi összetevők gazdagsága magasan kiemelkedő. Az ásványi összetételben olyan elemek is - pl. bróm - találhatók, melyek nem alkalmasak emberi fogyasztásra, ezért a lepárolt sót tovább mossák és finomítják, míg az összes nemkívánatos ásványi összetevőt el nem távolítják belőle.
Mivel a konyhasó és az ásványi anyagok aránya az utóbbiak javára dől el, a Holt-tengeri só sokkal lágyabb ízű, kevésbé sósabb, mint az általánosan használt és/vagy különleges kősó és tengeri sófajták.
Milyen ételekhez használható a Holt-tengeri só?
A Holt-tengeri só kellemes, barátságos ízhatást eredményez.
- Multifunkciós sóként használható, azaz asztali sóként, elő- és utánsózásra, főzéshez és díszítéshez egyaránt alkalmazható, gyakorlatilag bármilyen étel elkészítéséhez.
- Az apró, természetes hófehér színben pompázó Holt-tengeri sószemcsék kitűnően és gyorsan oldódnak fel, ezért levesek, raguk, pörköltek ízesítéséhez kiválóan alkalmas ez a sófajta.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.