Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.
A lestyán friss és fűszeres aromájú, ízében a zeller jegyei is előjönnek. Rendkívül intenzív, ezért kis mennyiségben használatos.
A lestyán levelének felhasználása hasonló a zellerlevélhez és petrezselyemlevélhez, levesekhez, paprikás jellegű ételekhez ajánljuk. Az erdélyi konyha egyik alapfűszere a csombor mellett.
Az élelmiszeriparban ecetek és likőrök készítéséhez is használják.
Gyógyhatását teaként is kifejti: másnaposság esetén, vagy nagy lakomák után hasznos a lestyántea, amelyhez két teáskanál lestyángyökérporra öntsünk másfél dl forrásban lévő vizet, és letakarva hagyjuk állni 10-15 percig, majd leszűrve fogyasztható.
A lestyán túlzott fogyasztása azonban vesegyulladás, illetve húgyúti bántalmak esetén, valamint terhesség idején nem javasolt.