Füstölt chilipor, Chipotle por
A füstölt chili - chipotle por alapanyaga a paprikák királyaként is emlegetett zöld jalapeño paprika, mely a közönséges paprika, a capsicum annuum egyik fajtája.
A jalapeño eredete, természetes élőhelye
A Scoville-skálán 3000-10.000 egységre mért, közepesen, vagy erősen csípős chipotle jellegzetes dél-amerikai fűszer, hazája Mexikó. Moritas néven is ismert, mely kifejezés a már felfüstölt jalapeño chili mélyvörös színére vonatkozik.
Hogyan készül a füstölt chilipor, chipotle por?
A hagyományos eljárás szerint az érett, már összeszikkadt jalapeñot földbe ásott gödörben, a pekándió fájának égetésével felfüstölik. Az eljárás különleges aromát kölcsönöz a paprikának. Körülbelül 5kg jalapeño szükséges 1 kg füstölt chili por, chipotle por elkészítéséhez.
Milyen ételekhez használható a füstölt chilipor, chipotle por?
- A mexikói konyhai egyik alapösszetevője, felhasználása rendkívül változatos. Nemcsak főtt vagy sült húsételekhez és babból készült egyáltételekhez, de levesekhez is adják.
- A gyümölcsös ételekben markáns és különleges kontrasztot ad az édes ízeknek.
- A bográcson készült ételekhez, például vadhúsból készült levesekhez, pörköltekhez, adagolva egyedi aromát kölcsönöz az alapvetően is füstös ízvilágnak.
- Grillételekhez is használható a füstölt chilipor, chipotle por.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.