A babérlevél enyhe, mégis jellegzetes aromája rendkívül sokoldalú felhasználását teszi lehetővé: pörköltek, halételek, húspácok, levesek, főzelékek és nem utolsósorban savanyúságok finom ízesítője.
Ezek a levelek a termőhelyen már átesnek egy válogatáson, így méretük nem mutat olyan nagy eltéréseket, mint a normál minőség, de még így is némi válogatás szükséges lehet a felhasználás céljának megfelelően.
A babérbokrok vadon teremnek Törökországban és Grúziában, ezért a szüret, betakarítás is szigorúan ellenőrzött feltételek mentén történik. Jellemzően 2 tipusú babérlevél kerül forgalomba, az egyik levél vékonyabb és hegyesebb, de ugyanúgy babérlevelek családjába tartozik. Termesztenek hasonló éghajlati feltételek mellett pl. Nepálban is babérlevelet, ez azonban ízvilágában némileg eltér az itthon elvárt íztől.
Érdekesség: A babérlevél az ókor óta hatalmi jelkép, a politikai életben a babérkoszorú a katonai diadal szimbóluma volt, a művészeti életben a költőknek, előadóknak adományozott babérkoszorú jelképezte, hogy munkájuk tetszik közönségüknek.
Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.