Tárolás: fénytől védett, száraz, hűvös helyen.
Hallottak már a fűszer-szigetekről? Hallottak már arról a mondásról, hogy míg a szerecsendiónak éreznie kell a tenger illatát, addig a szegfűszegnek látnia kell a tengert?
Nos, igen, a szegfűszeg ott terem, ott érzi jól magát, ahol tenger veszi körül, így nagy mennyiségben terem Zanzibáron, Madagaszkáron, a Comore-szigeteken és Sri Lankán is. Évszázadokon át harcok dúltak a termesztésének jogáért, és mára ugyan viszonylag stabil termőterületei vannak, az időjárás gyakran nem kíméli a termést, s ilyenkor bizony a terméskiesés miatt jókora áremelkedést és minőségromlást tapasztalhatunk.
Az itt bemutatott prémium minőség esetén jellemzője, hogy az több egész szemet és így kevesebb töretet tartalmaz, ezért szebb, dekoratívabb.
Időjárás ide vagy oda, a szegfűszeg szüretelése olyan gondossággal történik, hogy ne sajnáljuk az árát. A szegfűszeg fája hatalmas, 12-15 méteresre is megnő, s ennek az óriás fa ágainak végén ülnek fészekszerűen a szegfűszeg virágai, amelyet kézzel szednek (mezitláb vagy bambuszlétrán felmászva a fára, kosarukat a hátukon cipelve) a helyiek és a szomszédos szigetek vendégmunkásai.
De látták már Önök ezt a ki nem nyílt virágbimbót? Gyönyörűek, amelyeket akkor szednek le, amikor a zöld után sárgából világos-rózsaszínűek lesznek, de még nem pirosak. Mivel ez nem egyszerre történik ezen a hatalmas fán, ezért évente kb. 3-4-szer kell megmászni és szüretelni. A leszedett virágokat leválasztják kézzel a szárról, majd kiterítik a napra száradni, amikor a virágbimbó elnyeri vöröses-barna vagy barnás-fekete színét és beérik illata. Ennek eredményeként 1 tonnányi leszedett virágból kb. 300 kg egész szegfűszeg marad.
A finom illata miatt főként olyan ételekhez használjuk, ahol ezt az illatot értékelni tudjuk, pl. édességekben, alkoholos italokban.
Egyik alapanyaga egész formájában a forraltbor - fűszerkeverékeinknek, őrölt formában pedig a sütis fűszerkeverékeinek. Jól megy mindenhez, amiben alma van és -amint a kínai ötfűszerkeveréknek is alkotója-, jól passzol más fűszerekkel együtt húsételekhez is.